Topuklu Ayakkabı Seçimi ve Kullanımı

Topuklu Ayakkabı Seçimi ve Kullanımı

Topuklu ayakkabı seçerken ve kullanırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Topuklu ayakkabılar kadınların gardırobundaki vazgeçilmez parçalardandır. Hem şık görünmek hem de kendine güvenli hissetmek için tercih edilen bu ayakkabıların doğru seçimi ve kullanımı tıpkı spor ayakkabı veya sneaker seçiminde olduğu gibi ihtiyaçları doğrultusunda yapılmalı ve şansa bırakılmamalıdır.

Çünkü, doğru seçilmeyen topuklu ayakkabılar kişinin ayak sağlığına zarar verebilir ve kısa ya da uzun süreli ağrılara neden olabilir. Bu blog yazımızda, doğru topuklu ayakkabı seçimi ve kullanımı için nelere dikkat edilmesi gerektiğine kısaca göz atacağız.

Topuk Yüksekliğine Topuklu Ayakkabı Modeli Seçimi

Topuklu ayakkabılar kadınlar tarafından genellikle şıklık göz önüne alınarak yüksek topuklu modeller arasından tercih edilir. Ancak, yüksek topuklar uzun süreli ve üst üste kullanımlarda kişinin ayaklarında veya belinde ağrılara neden olabilir. Bu yüzden topuk yüksekliği, ayakkabının kişiye sağlayacağı konfora ve kullanım amacına göre belirlenirse olumsuz durumlar en aza indirgenir.

Kadınlar günlük kullanım için 5 cm topuklu ayakkabıları veya daha kısa olan 3 cm topuklu ayakkabıları tercih edebilirler. Bu tercih hem estetik açıdan hoş bir görünüm sağlar hem de ayakların sağlığını korur. Öte yanda kadın topuklu ayakkabılarının esas amaçlarından olan özel günler, geceler, davetler de unutulmamalıdır. Seçilen kıyafet kombinasyonu ile uyumlu olacak biçimde giyilen 7-8 cm topuklu ayakkabılar kişiyi hem şık gösterecek hem de özel gün için seçtiği kombini tanımlayıcı bir unsur olacaktır. Eğer gidilecek davet, etkinlik günün ilerleyen saatlerinde ise giyeceğiniz topuklu ayakkabınızı şık bir ayakkabı torbası içinde taşıyabilir, davetten önce alçak topuklu ayakkabınız ile yüksek topuklu ayakkabınızı değiştirebilirsiniz. Bu sayede hem bütün gün frapan bir topuklu ayakkabı ile gezmemiş olursunuz hem de ayaklarınız daha az yorulur.

 

Topuklu Ayakkabı Materyaline Göre Seçim

Topuklu ayakkabıların materyali de ayak sağlığı açısından önemli olduğundan seçim yaparken öne çıkan bir unsurdur. Kadın topuklu ayakkabıları genellikle deri, süet, sentetik malzemeler veya benzeri materyallerden üretilebilir. Ayakkabının üretildiği materyal, ayakkabının konforu, dayanıklılığı ve estetiği açısından bariz farklılıklar yaratabilir.

Örneğin deri, ayakkabı materyali olarak en sık tercih edilen seçeneklerden biridir. Ayakkabılarda kullanılan gerçek deri, ayakların hava almasına destek olur ve bu sayede aşırı terlemenin önüne geçer. Ayrıca, kadın deri ayakkabılar kullanıldıkça, zamanla ayağın şeklini alır ve kullanıcıya rahat bir uyum sağlar. Bu açıdan bakıldığında topuklu ayakkabıların deri malzemesinden üretilmiş olması kullanıcıya avantaj sağlar. Derinin yanı sıra süet de yumuşak ve esnek bir malzeme olduğundan, ayakları saran ve daha rahat bir uyum sağlayan bir seçenektir. Ancak süet ayakkabılar, deri ayakkabılara göre daha hassas bir yapıya sahiptirler ve temizlenmesi biraz meşakatli olduğundan daha dikkatli bir kullanmayı gerektirirler.

Ayak Yapısına Göre Topuk Seçimi

Ayak yapısı, topuklu ayakkabı seçiminde çoğunlukla göz ardı edilen önemli bir faktördür. Her kadının ya da her bireyin ayakları farklı biçim ve boyda olabilir. Çoğu insanın tarak kemiği ve ayak parmaklarının uzunluğu ya da kısalığı topuklu ayakkabı seçiminde belirleyici unsur olur. Kişinin ayak yapısına uygun olmayan topuklu ayakkabı seçimi, ağrılara, yanma hissine ve hatta hafif sakatlıklarla sonuçlanabilecek burkulmalara dahi yol açabilir. Örneğin taraklı ayaklara hangi topuklu ayakkabı giyilir diye merak ediyorsanız, size mutlaka ayağınızın ön kısmının rahat etmesi gerektiğini, bu bölümün sıkmayan bir modelde olması gerektiğini belirtmemiz gerekir. Çok yüksek topuklu ayakkabılar ayağın tarak kısmını öne doğru kayıracağı için rahat ya da sağlıklı bir tercih olmayabilir. Yine de şıklığınızdan ödün vermek istemiyorsanız ayak yapınıza göre kısa topuklu ayakkabıları deneyebilirsiniz!

Kadın Ayakkabı Modeline Göre Seçim

 Layki.com koleksiyonunda yer alan topuklu ayakkabı modelleri oldukça çeşitlidir. Kısa topuklu ayakkabılar, dolgu topuklu ayakkabılar, topuklu sandaletler, dolgu topuklu terlikler, bağcıklı topuklu ayakkabılar, inci topuklu ayakkabılar, bilekten bağlamalı topuklu ayakkabılar gibi pek çok model bulunmaktadır. Bu nedenle, kullanım amacına göre doğru model seçilmelidir. Günlük kullanım için dolgu topuklu veya düz tabanlı ayakkabılar tercih edilirken, özel günler için ise topuklu sandaletler veya inci topuklu ayakkabılar tercih edilebilir.

Kadınların Kullanım Amaçlarına Göre Topuklu Ayakkabı  Tercihleri!

Tüm kriterler bir yana kadınlar topuklu ayakkabı seçimini, genellikle giydikleri ayakkabının kullanım amacına göre belirlerler. Örneğin, bir iş görüşmesi için seçilecek topuklu ayakkabı, arkadaşlarla çıkılacak bir Pazar kahvaltısında giyilecek ayakkabıdan elbette daha farklı olacaktır. Ya da yazlık bir topuklu ayakkabıyı mevsimi geçtikten sonra en azından dış mekanlarda giymeyi pek tercih etmezsiniz.

İş görüşmelerinde, genellikle klasik görünümlü ve sade topuklu ayakkabılar tercih edilirken, arkadaş buluşmalarında capcanlı, renkli ve tarz sahibi topuklu ayakkabılar tercih edilebilir. Örneğin fuşya bantlı dolgu topuklu ayakkabıyı ciddi bir görüşmesi için öncelikli olarak tercih etmezsiniz, ama süslü kadınlar bisiklet turunda giydiğinizde herkes sizi tercihinizden ötürü alkışlayacaktır! Öte yandan ne kadar rahat görünümlü olursa olsun gerçekten spor yaparken şık topuklu ayakkabılarınızdan kaçınmanızda fayda var 😊 Bir gece daveti için ise bilekten bağlamalı veya bağcıklı topuklu ayakkabıları, inci, siyah taşlı ya da saten topuklu abiye ayakkabıları tercih edebilirsiniz. Tüm bu topuklu ayakkabı modellerini, en yeni çıkan modelleri veya indirimli ürünleri Layki.com avantajları ile satın alabilirsiniz! 


 
Etiketler: Topuklu Ayakkabı Seçimi ve Kullanımı
Mart 10, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı